Megjött a hungarikumok legfrissebb listája

Megjött a hungarikumok legfrissebb listája

A Hungarikum Bizottságot a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény hívta életre, amit 2012 tavaszán fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály egyebek mellett szól a Hungarikum Bizottság létrehozásáról, feladatairól. A bizottság elnöki teendőit az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter látja el, tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek (igazságügyért felelős miniszter, helyi önkormányzatokért felelős miniszter, kultúráért és oktatásért felelős miniszter, agrár-vidékfejlesztésért és természetvédelemért felelős miniszter, turizmusért felelős miniszter, fejlesztéspolitikáért felelős miniszter) delegálják. A bizottság titkársági feladatait a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztálya látja el.

A Hungarikum Bizottság 2012. október 18-án megalakult és megkezdte a törvényben foglalt szakmai feladatainak ellátását. Ezek közé tartozik többek között a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása.

A törvény szerinti nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisábantörténik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A lokális, települési értéktárak mintájára alkotják majd meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze.

Itt a lista

A bizottság idei első ülésén hagyta jóvá azt a jegyzéket, amely számba veszi a külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket.

A szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló legjobb gyakorlatok listáján szereplő hungarikumok:

A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje

Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján szereplő hungarikumok:

Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás
Solymászat mint élő emberi örökség
A matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája

Hungarikumok a világörökség területéről

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő magyar helyszínek:

Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
Hollókő ófalu és környezete
Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
A Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj

origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.